suosikit

retkeile

tynnyrikoski

Reilun 10 kilometrin päässä Haapajärven keskustasta, Kumisevan kylässä sijaitsee Lohijoki, jossa virtaa myös Tynnyrikoski. Upea Natura-alue on näkemisen arvoinen retkeilykohde. Luontopolku kulkee osittain jylhässä jokimaisemassa, alueella, joka on luontoarvoiltaan ja maisemaltaan monipuolinen ja erikoislaatuinen sekä historialtaan mielenkiintoinen. Käynti kohisevan ja kauniin kosken rannassa onkin elämys minä vuodenaikana tahansa. 

Melontareitit

Jääkauden jälkeen Muinais-Päijänne laski vetensä Kotajoen uoman kautta Kalajokea pitkin Pohjanlahteen. Maankohoamisen seurauksena Päijänne puhkaisi uuden vesireitin Heinolan harjujen läpi, jolloin Kotajoen uoma kuivui ja paikalle muodostui vedenjakaja-alue. Haapajärveltä, Kalajoen yläjuoksulta alkava noin 14 kilometriä pitkä melontareitti kulkee näissä maisemissa. Yläjuoksun jylhien kallioiden reunustama joki muuttuu tasaisempien peltomaisemien reunustamaksi, rauhalliseksi virraksi alajuoksua kohti mentäessä. 

Rantautumispaikkoja löytyy useita tasaisin väliajoin, jolloin melontamatkan mitoittaminen on helppoa. Koko reitti on rauhallista vesialuetta eikä koskipaikkoja ole. Helppoutensa ansiosta reitti soveltuu kaiken tasoisille melojille, eikä välttämättä vaadi aikaisempaa melontakokemusta. Muinais-Päijänteen lasku-uoman melontareitti on tutustumisen arvoinen ja upea kokemus, johon ehdottomasti kannattaa tutustua.

majoitu

ketolan maatilamatkailu

Ketolan maatilamatkailu tarjoaa korkeatasoista majoitusta Hautaperänjärvenrannalla, noin 10 km etäisyydellä Haapajärven keskustasta. Vuokrattavana on kaksi huvilaa, Äijälä ja Veikkola. Rannasta löytyy patio sekä rantasauna paljuineen. Lisäksi hiekkapohjainen uimaranta on lapsiystävällinen. Tekemistä on ympäri vuoden. Kesällä voi kalastaa joko suoraan rannasta tai soutuveneellä.  Lentopalloa voi pelata Äijälässä, rannan tarjotessa loistavan mahdollisuuden haastaa ystävät leikkimieliseen otteluun. Monipuolinen ruoanlaitto onnistuu molemmissa huviloissa ja isoilla terasseilla mahtuu syömään koko porukka. Syksyllä alue tarjoaa mainiot marjastusmaastot, talvella hiihtäminen onnistuu joko järven jäällä tai lähistöllä sijaitsevalla Pitkänkankaan kuntoradalla. Pilkkipaikat löytyvät lyhyen matkan päästä mökiltä.

B&B neiti möller

B&B Neiti Möller sijaitsee vanhassa Pehkosen pihapiirissä aivan Haapajärven keskustan tuntumassa. Yöpyjille on tarjolla kaksi tunnelmallista kammaria kylpyhuoneineen. Yöpyjien käytössä on myös reilu yhteistila, josta löytyy hyvin varusteltu keittiö, iso ruokapöytä tuoleineen, leikkinurkkaus sekä luku/työtilaa. Yöpymisen yhteyteen voit varata maittavan aamupalan paikallisella tvistillä, lisäsänkyjä kammareihin tai yösijan lemmikille Väinön kammariin. Voit myös varata sähköauton latausaseman käyttöösi vierailusi ajaksi. Aktiivisille yöpyjille löytyy monenlaista tekemistä. Kesäaikaan pihapiirin oma uimaranta laitureineen on myös vieraiden käytössä. Naapurissa on keilahalli ja kuntosali. Verkkokaupan kautta löydät monia muita aktiviteettimahdollisuuksia.

vieraile

lemmensilta

Haapajärven Lemmensilta on ollut pitkään Haapajärven tunnus. Rakennustyössä mukana ollut kirvesmies Jaakko Harmaala antoi sillalle nimen Lemmensilta, koska hänen mukaansa “Nyt Ylipään ja Karjalahden poikien ei tartte hukkua riijuureissuilla.” Lemmensilta on Haapajärvellä Ylipään koulun lähellä sijaitseva kevyelle liikenteelle tarkoitettu kaarisilta. Silta ylittää jokiuoman, jota pitkin Päijänteen vesistön vedet virtasivat Kalajokeen ja edelleen Pohjanlahteen ennen kuin maankohoaminen muutti vesistön virtaamaan Suomenlahteen noin vuoden 4200 eaa. tienoilla. Ensimmäinen Ylipään koulun oppilaita varten tehty jalankulkusilta paikalle valmistui 1915. Kun kevättulva rikkoi tämän sillan rakennettiin tilalle uusi kaarisilta 1926. Uuden lemmensillan valmistusta juhlittiin syksyllä 2022. Edellinen lemmensilta romahti vuonna 2020. Se oli valmistunut 1965. Kesän 2023 aikana sillalle kulkevaa kevyenliikenteen väylää kavennetaan ja Lemmensilta valaistaan.

ståhlbergin lapsuudenkoti

Presidentti K.J. Ståhlbergin (1865-1952) lapsuudenkotimuseo sijaitsee Haapajärvellä, osoitteessa Ronkaalankuja 4. Vuonna 1784 rakennettu Ronkaalan pappila on toiminut Kaarlo Juho Ståhlbergin lapsuudenkotina. Nykyisin se sijaitsee alkuperäisellä paikallaan lähellä Haapajärven seurakuntataloa ja kirkkoa. “Entisöitynä ja pappilaksi sisustettuna presidentti Ståhlbergin lapsuudenkoti palvelee arvokkaana historiallisena muistona sekä matkailua että kotiseututyötä. On varma, että monen monet maanmiehemme – mistä päin Suomeamme he sitten ovatkin – tulevat vuosien ja vuosikymmenien varrella viivähtämään presidentti Ståhlbergin lapsuudenkodissa.”-Urho Kekkonen


Kumisevan Kaiku osk.
Katajaperäntie 2, 85800 Haapajärvi
040 5757356
kumisevan.kaiku@gmail.com